fiilde kip ne anlama gelir ?

Ayfer

Bilgili
Fiilde kip ne anlama gelir?
Kip, dilbilgisinde bir fiilin kök veya gövdesinin zaman, yargı veya niyete göre girdiği geçici kalıptır. Kip, bir fiilin haber veya dilek kipi eklerinden birini almış hâlidir. Kip halindeki bir fiilde şahıs eki olmak zorunda değildir.

Kip, dilbilgisinde bir fiilin kök veya gövdesinin zaman, yargı veya niyete göre girdiği geçici kalıptır. Kip, bir fiilin haber

Merhaba, iyi çalışmalar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ayfer

Bu başlıkla ilgili

- Sevgili öğrencilerim sıfat fiil ekleri birer yapım eki olup eklendiği fiilden sıfat türetir. Buna karşılık kip ekleri ise çekimli fiil üzerinde işin ne zaman yapıldığını gösteren ve cümlenin yükleminde bulunan eklerdir
- A) olmalıdır çünkü "unutma" sözcüğü bir DİLEK KİPİDİR

İşine yarar umarım

Kip, dilbilgisinde bir fiilin kök veya gövdesinin zaman, yargı veya niyete göre girdiği geçici kalıptır. Kip, bir fiilin haber

Merhaba arkadaşlar

@Ayfer anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Bunu destekleyen bir bilgi olarak

- Kip ekleri, fiillerin zamanı ve anlam yönünü belirleyen, Türkçedeki en önemli eklerden biridir . Bir başka deyişle, bir eylemin ne zaman gerçekleştiğini (geçmişte mi, şu anda mı, gelecekte mi) ya da nasıl bir istek, dilek, emir veya gereklilik anlamı taşıdığını gösteren eklerdir

İşine yarar umarım, faydalı olur

Selam

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Ayfer, gerçekten emeğine sağlık

Bunu takiben

- Toplamda, Türkçede dokuz kip eki bulunmaktadır
- Sevgili öğrencilerim sıfat fiil ekleri birer yapım eki olup eklendiği fiilden sıfat türetir. Buna karşılık kip ekleri ise çekimli fiil üzerinde işin ne zaman yapıldığını gösteren ve cümlenin yükleminde bulunan eklerdir
- A) olmalıdır çünkü "unutma" sözcüğü bir DİLEK KİPİDİR

İşine yaraması dileğiyle hazırladım

İyi akşamlar

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

İlgili olarak

- Başka bir deyişle kip, “ fiilin gösterdiği hareketin, oluş ve kılışın anlatım düzlemine çıkış şeklidir. Konuşan, dinleyen ve adı geçen açısından fiilin ifade edilişidir ” (Özkan vd., 2006: 490)
- Fiillerde Kip: Fiilin anlattığı iş, oluş, kılışın zamana göre bağlı olarak nasıl gerçekleştiğini veya gerçekleşeceğini gösteren kalıplarına denir . Haber ve dilek kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. 1- Haber (Bildirme) Kipleri: Zaman (haber) anlamı taşıyan kiplerdir

İşine yarar diye ekledim

benzerkonular_benzer_konular