bas ogretmen nasil yazilir tdk ?

Ozgul

Bilgili
Baş öğretmen nasıl yazılır TDK?
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır. Bu yazı 21 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.

Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır. Bu

Günaydın

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir diğer bakış açısından

- b) Başöğretmenlik Eğitim Programına; i. Hâlen uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak, ii. 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak, iii. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, şartlarını taşıyan uzman öğretmenler başvuruda bulunabilecektir
- Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır
- 📌Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, meslek adları, lakaplar, saygı sözleri büyük harfle yazılır

Faydalı olması dileğiyle paylaştım

Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır. Bu

Merhaba dostlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Ozgul

Bu başlıkla ilgili

- — Yukarıdakiler dışında “baş” sözcüğü ayrı yazılır . Örnekler: başa baş baş ağrısı
- Yani "baş öğretmen" şeklindeki yazım yanlış bir kullanımdır. "Başöğretmen" şeklinde yazımı ise doğru bir kullanımdır. Peki başöğretmen TDK'ye göre nasıl hecelenir? Bu kelimenin hecelere ayrılması ise TDK kurallarına göre " ba-şöğ-ret-men " şeklinde olmalıdır

İşine yarar diye ekliyorum

Selam sevgili ekip

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Ozgul

Küçük bir not daha

- Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelimenin doğru yazımı "başöğretmen" şeklindedir. Yani bitişik yazılır . "Baş" ve "öğretmen" kelimelerinin anlam yönünden kaynaşması ve yeni bir kavram oluşturması nedeniyle birleşik yazım tercih edilir
- Yani "baş öğretmen" şeklindeki yazım yanlış bir kullanımdır. "Başöğretmen" şeklinde yazımı ise doğru bir kullanımdır. Peki başöğretmen TDK'ye göre nasıl hecelenir? Bu kelimenin hecelere ayrılması ise TDK kurallarına göre " ba-şöğ-ret-men " şeklinde olmalıdır
- Takma adlar da büyük harfle başlar . > Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar

İşine yarayabilir diye düşündüm

Selam, herkese iyi haftalar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ozgul

Ek olarak değinmek gerekirse

- Başöğretmen sözcüğünün yazımı ile ilgili şöyle bir kural vardır: Türkçede baş kelimesiyle oluşan sıfat tamlamaları her zaman bitişik yazılmalıdır . Eğer baş öğretmen şeklinde ayrı yazılırsa imla hatası yapılmış olur
- 📌Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, meslek adları, lakaplar, saygı sözleri büyük harfle yazılır
- Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır

Umarım faydalı olur

Selam herkese

@Ozgul anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

İlaveten

- — Yukarıdakiler dışında “baş” sözcüğü ayrı yazılır . Örnekler: başa baş baş ağrısı

İşine yarayabilir diye düşündüm

Günaydın

@Ozgul gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Bu noktada belirtmek gerekirse

- Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelimenin doğru yazımı "başöğretmen" şeklindedir. Yani bitişik yazılır . "Baş" ve "öğretmen" kelimelerinin anlam yönünden kaynaşması ve yeni bir kavram oluşturması nedeniyle birleşik yazım tercih edilir
- Takma adlar da büyük harfle başlar . > Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar, meslek ve rütbe adları büyük harfle başlar

Faydalı olması dileğiyle

Selam güzel insanlar

@Ozgul anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

İlgili olarak

- b) Başöğretmenlik Eğitim Programına; i. Hâlen uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak, ii. 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak, iii. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak, şartlarını taşıyan uzman öğretmenler başvuruda bulunabilecektir

Belki kullanırsın diye düşündüm

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
RenkliTablo Gündem 0 230
GökyüzüYolcusu Gündem 0 151
Saadet Gündem 0 196
Feraye Gündem 0 306
Aygul Gündem 0 151
Hulya Gündem 0 80
Gulbahar Gündem 0 79
Melek Gündem 0 72

benzerkonular_benzer_konular