eskiden ogretmene ne ad verilirdi ?

Cigdem

Bilgili
Eskiden öğretmene ne ad verilirdi?
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.

ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır

Merhaba herkese

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Cigdem

Devamında belirtmek gerekirse

- Öğretmen, bu mesleği icra eden kişidir. Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir . Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür

İşine yararsa ne mutlu

ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır

Selam ekip, kolay gelsin

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Ek bir örnek olarak

- Öz. Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır
- Öğretmen kelimesi ise 1930'larda öztürkçe ve dilin sadeleştirilmesi çalışmaları başladığında muallim, hoca, koca, müderris, atabeg, mürebbî, bilge gibi farklı sözcüklerin yerine kullanılmıştır
- 2/A sınıfı olarak öğretmen kelimesinin eş anlamlısı olan “ muallim ”i öğrendik 😀 | Aydın Özel Ege Atabey Okulları | Facebook

Belki bir işe yarar

Günaydın

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Bir başka husus olarak

- Öğretmen, bu mesleği icra eden kişidir. Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir . Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür
- Osmanlı sıbyan mektepleri kısmen anaokulu, kısmen de yüzeysel bir ilköğretim vermeye çalışan kurumlardı. Bu kurumların öğretmenlerine muallim ya da hoca denirdi

İşine yararsa ne güzel olur

Merhaba arkadaşlar

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bu başlıkla ilgili

- Muallim ve hoca , öğretmen yerine doğrudan kullanılabilir. Eğitmen ve usta, uygulamalı öğrenme bağlamında uygundur

İşe yaraması dileğiyle sundum

Selam ekip

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir başka açıdan değerlendirirsek

- 🔹 Bunlardan biri öğretmen manasına gelen "oqıtwşı"dır. Bu sözcük, Türkçe aktarımında okutucu olarak karşımıza çıkar. Bu lehçede öğretmen kelimesini; muğalim, tälimger ve ustaz sözcükleri de karşılar

İşine yararsa ne mutlu

Merhabalar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Cigdem, gerçekten emeğine sağlık

Küçük bir not daha

- Öğretmen , Türkçedeki ög (akıl, anlayış) kökünden türemiştir. İlim, sanat veya teknik dallarında bildiğini öğretmeyi meslek edinmiş kimseye denir
- Osmanlı sıbyan mektepleri kısmen anaokulu, kısmen de yüzeysel bir ilköğretim vermeye çalışan kurumlardı. Bu kurumların öğretmenlerine muallim ya da hoca denirdi

Paylaşmak istedim

Merhaba dostlar

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Ek bilgi olarak

- 🔹 Bunlardan biri öğretmen manasına gelen "oqıtwşı"dır. Bu sözcük, Türkçe aktarımında okutucu olarak karşımıza çıkar. Bu lehçede öğretmen kelimesini; muğalim, tälimger ve ustaz sözcükleri de karşılar
- Öğretmenlere " öğretmenim " denmesinin nedeni, öğretmen kelimesinin Türkçe'de "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahip olmasıdır

İşine yararsa ne güzel olur

benzerkonular_benzer_konular