edebiyatta siir anlayislari nelerdir ?

Feraye

Bilgili
Edebiyatta şiir anlayışları nelerdir?
Türk edebiyatında belli dönemler içerisinde karşımıza çıkan şiir akımları aşağıdaki başlıklarda incelenir.Tanzimat Dönemi.Edebiyat-ı Cedide.Fecr-i Ati.Milli Edebiyat Dönemi.Beş Hececiler.Yedi Meşaleciler.Saf Şiir Dönemi.Toplumcu Gerçekçiler.More items...

Türk edebiyatında belli dönemler içerisinde karşımıza çıkan şiir akımları aşağıdaki başlıklarda incelenir.Tanzimat

Selam dostlar

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Feraye

Buna bağlı olarak

- Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır
- Türk dili ve edebiyatı dersinde ise öyküleyici (anlatmaya bağlı) edebî metinler (masal/fabl, destan, mesnevi, hikâye, roman vb.), bilgilendirici (öğretici) metinler (deneme, söylev/nutuk vb.), şiir ve tiyatro olarak tasnif edilmiştir
- SAF ŞİİR (Halis, Öz Şiir ) ANLAYIŞI (1923-1960) - Bu anlayışla kendilerine özgü özel bir imge düzeni oluştururlar. Özgün ve yaratıcı olan bu imgeler, dilin mantığına uygun ve dilin anlam alanını genişletip dile yeni olanaklar sunacak bir yapıya sahiptir

İşine yarar umarım

Türk edebiyatında belli dönemler içerisinde karşımıza çıkan şiir akımları aşağıdaki başlıklarda incelenir.Tanzimat

Selam dostlar

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Ek bir örnek olarak

- Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır . Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir
- Divan edebiyatında kasideler, Halk edebiyatında koçaklama, destan, varsağı türleri de epik özellik gösterir. Tarihimizde birçok şanlı zaferler yaşadığımızdan, epik şiir yönüyle bir hayli zengin bir edebiyatımız vardır. Didaktik Şiir • Bir düşünceyi, bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan şiirlerdir
- Şiirin dokuz unsuru vardır: aliterasyon, asonans, konsonans, mecazi dil, imge, kafiye, ritim, kıta ve ton

İşe yaraması dileğiyle sundum

Selam dostlar

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Feraye

Ek bir vurgu yapmak gerekirse

- EPİK ŞİİR ÖRNEKLERİ Savaş ve kahramanlık temasını içeren şiirler , Epik şiire örnek olarak gösterilebilir. Mehmet Akif Ersoy, Köroğlu ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kahramanlık temalı şiirleri Epik şiire örnek olarak gösterilebilir
- Şiirin dokuz unsuru vardır: aliterasyon, asonans, konsonans, mecazi dil, imge, kafiye, ritim, kıta ve ton
- Divan edebiyatında kasideler, Halk edebiyatında koçaklama, destan, varsağı türleri de epik özellik gösterir. Tarihimizde birçok şanlı zaferler yaşadığımızdan, epik şiir yönüyle bir hayli zengin bir edebiyatımız vardır. Didaktik Şiir • Bir düşünceyi, bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan şiirlerdir

İşe yaraması dileğiyle sundum

Selam dostlar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Feraye

Konuya ek olarak

- EPİK ŞİİR ÖRNEKLERİ Savaş ve kahramanlık temasını içeren şiirler , Epik şiire örnek olarak gösterilebilir. Mehmet Akif Ersoy, Köroğlu ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın kahramanlık temalı şiirleri Epik şiire örnek olarak gösterilebilir

İşine yaraması için paylaşıyorum

Herkese iyi çalışmalar

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bu noktada

- Türk edebiyatında “Saf Şiir” ( Öz Şiir ) eğilimi Ahmet Haşim'in “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı makalesiyle (Türk edebiyatında ilk poetika örneği kabul edilir.) başlar. rahat şiir yazma şeklinde başat öğe olarak gösterir. Şiirsel söylemin zirvesine ulaşmak düşüncesiyle dilin yücelişi paralellik gösterir
- Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür . Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir

İşine yarar diye düşündüm

benzerkonular_benzer_konular