Ben 55 yaşında emekli bir makine mühendisiyim, yıllar boyunca ses sistemleriyle de amatörce uğraştım. İlk kez 4 yollu bir hoparlörle tanışmam 90’ların sonunda oldu. O zamanlar bir arkadaşım, evine büyükçe bir müzik seti almıştı. Oturup dinlediğimizde kulağıma alıştığım standart hoparlörlerden farklı bir berraklık hissettim. Baslar göğsüme dokunuyor, orta sesler insan sesini canlıymış gibi veriyor, tizler ise incecik bir camın kırılmasını sanki karşımdaymış gibi hissettiriyordu. Sonradan öğrendim ki bu farkın kaynağı hoparlörün 4 yollu bileşen yapısıymış.
Temel mantık şu: Ses tek bir hoparlörden değil, farklı frekans aralıklarını üstlenen ayrı sürücülerden geliyor. Woofer düşük frekanslara, midrange orta seslere, tweeter tizlere, süper tweeter ise en üst frekans detaylarına odaklanıyor. Yani her bir sürücü, kendine uygun olan işi yapıyor. Bu da mühendislikte bildiğimiz "doğru işi doğru elemana yaptırmak" kuralıyla aynı. Sen bir torna tezgâhına kaynak işini yüklemezsin, ya da bir vinci hassas ölçüm için kullanmazsın. İş bölümü ses için de geçerli.
Zamanında kendi aracım için de 4 yollu bir hoparlör sistemi kurmuştum. Montajı yaparken fark ettim ki sadece hoparlör almak yeterli değil; kutulama, doğru kablo seçimi, amfi uyumu, hatta aracın kapı içindeki rezonansı bile sonucu etkiliyor. İlk başta biraz uğraştırıyor ama doğru kurulum sonrası uzun yıllar keyif veriyor.
Ses teknolojisi ilerledikçe hoparlörler de gelişiyor. Ama işin özü değişmiyor: frekans bölüşümü ne kadar dengeli yapılırsa, kulağın duyduğu ses de o kadar doğal oluyor. Bugün piyasada 2 yollu, 3 yollu, koaksiyel ya da komponent hoparlörler var. Farkları anlamak için bir konser salonunda orkestrayı düşünmek faydalı: tüm enstrümanları tek bir kişiye çaldıramazsın. Notaları bölüştürdükçe müzik güzelleşir.