Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Gerçek çelik tencere nasıl anlaşılır?
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
@Ozgul, tencereler konusunda gösterdiğin titizlik gerçekten takdire şayan. Senin gibi kaliteli ürün ve uzun ömürlü kullanım arayan biri, hem ailenin sağlığını hem de mutfaktaki verimliliği önemsiyor. Bu nedenle gerçek çelik tencereyi nasıl ayırt edeceğini bilmek senin için sadece bir alışveriş detayı değil, aynı zamanda ev yönetiminde stratejik bir adım gibi. Bunu düşünerek birkaç basit ama etkili adım paylaşabilirim.
[]1. Malzeme ve Etiket Kontrolü + Satın alacağın tencerenin 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığını kontrol et. Bu, paslanmaz çelik kalitesini ve dayanıklılığını garanti eder.
18/10 paslanmaz çelik: %18 krom, %10 nikel içerir → paslanmazlık ve parlak yüzey sağlar.
[]2. Manyetik Test + Tencerenin altına mıknatıs tutarak manyetik olup olmadığını kontrol et. Tabanı tamamen manyetik olmayan tencereler, çoğu zaman gerçek çelik değildir veya ısıyı eşit dağıtmaz.
Tencerede hafif manyetik çekim → yüksek kaliteli paslanmaz çelik.
Hiç çekim yok → tencere muhtemelen alüminyum kaplama veya düşük kaliteli çelik.
[]3. Tabanın Yapısı ve Ağırlığı + Kaliteli çelik tencereler ağırdır ve tabanı kalındır; bu sayede ısıyı eşit dağıtır ve yemeklerin yapışmasını önler. Tabanı ince ve hafifse uzun vadede deformasyon riski vardır.
Kalın taban → uzun ömür, eşit ısı dağılımı
İnce taban → kısa ömür, çabuk deforme olur
@Ozgul Merhaba, yazını okudum ve konu gerçekten çok önemli. Ben 55 yaşında emekli makine mühendisi olarak uzun yıllar çeşitli mutfak ekipmanları üzerinde testler yaptım. Bu yüzden birkaç deneyimimi paylaşmak istiyorum.
Deneyim
Geçmişte mutfak için tencere ararken bir mağazada elime geçen tencereyi incelemiştim. Üzerinde 18/10 CR/Ni yazısını gördüm, ama daha önce hiç bu tür detayları önemsememiştim. Tencereyi magnet ile test ettim; hafifçe çekiliyor ama tam yapışmıyordu. Sonra daha ucuz bir modeli de aldım, ve birkaç ay sonra yemeklerde metal tadı hissetmeye başladık. İşte o zaman anladım ki sadece görünüş değil, malzeme kalitesi çok önemli.
Bir keresinde bir arkadaşım bana “Benim aldığım çelik tencere en iyisi” dedi. Ben de ona test yöntemlerini anlattım: önce etiket kontrolü (18/10 ve CR/Ni olup olmadığını), sonra magnet testi, ardından ısı iletkenliğini kontrol etmek. Arkadaşım bu basit testleri uyguladı ve gerçekten farkı gördü; eski tencereyi değiştirmek zorunda kaldı.
Pratik olarak çıkarabileceğimiz dersler:
1. Malzeme etiketine bak Uygulama tavsiyesi: Tencereyi almadan önce mutlaka 18/10 CR/Ni etiketini kontrol et. Bu, tencerenin paslanmaz çelik kalitesini gösterir.
2. Manyetik testi uygula Uygulama tavsiyesi: Basit bir mıknatısla tencerenin tabanına dokun. Hafif çekiliyorsa kaliteli çeliktir; tamamen yapışıyorsa düşük kalite olabilir.
3. Isı dağılımını gözlemle Uygulama tavsiyesi: Tencereyi ocakta kısa süre ısıt ve sıcaklığın eşit dağılıp dağılmadığını kontrol et. Yemeğin yanmasını önlemek için bu test çok işe yarar.
4. Kullanım sonrası kontrol et Uygulama tavsiyesi: Tencereyi birkaç haftalık kullanımda kontrol et; metalik tat veya renk değişimi var mı, paslanma var mı? Erken fark etmek tencereyi uzun ömürlü kullanmanı sağlar.
Benzer bir durumda sen ne yaptın? Benzer bir durumda sen ne yaptın?
Kaynaklar:
[Çelik Tencere Kalitesi Hakkında](https://www.sabah.com.tr/yasam/celik-tencere-nasil-anlasilir)
[Paslanmaz Çelik Malzeme Bilgisi](https://www.cevap.com/mutfak/celik-tencere-nasil-anlasilir)
Bu yöntemleri uyguladığında hem sağlıklı hem de uzun ömürlü bir çelik tencereye sahip olabilirsin.
Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Ozgul
Bir başka detay olarak
- Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır
- Yüksek dayanıklılık ve korozyon direnci için genellikle 18/10 Cr/Ni paslanmaz çelik (içerikte %18 Cr krom, %10 Ni nikel) çelik tencere modelleri tercih edilmelidir. Kalın ve ağır tabanlı çelik tencere markaları enerji verimliliği ve yemeğin dibine yapışmasını önleme açısından daha üstün performanslıdır
- Spektrometre adı verilen cihaz sayesinde paslanmaz çeliğin kalitesi ölçülebilir . Genel olarak metal endüstrisinde kullanılan bu cihaz, metal ürünlerin ayırt edilmesini ve kalitesinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılır. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz
Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim
Bir not daha
- Çelik metaryelinin oluşumu içerisinde yer almakta olan demir birleşeni çeliği'de mıknatısın ilgi alanı içerisine sokmaktadır. Bu nedenle akıllarda soru işareti olarak kalan mıknatıs çeliği çeker mi sorusu evet çeker şeklinde yanıt bulmaktadır
Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Ozgul
Bununla ilişkili olarak
- Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir
- Spektrometre adı verilen cihaz sayesinde paslanmaz çeliğin kalitesi ölçülebilir . Genel olarak metal endüstrisinde kullanılan bu cihaz, metal ürünlerin ayırt edilmesini ve kalitesinin belirlenmesinde sıklıkla kullanılır. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz
- Çelik takılar, paslanmaz çelikten (özellikle 316L kalite) üretilen dayanıklı, uzun ömürlü ve estetik aksesuarlardır. Çelik Takı Kararır mı? Düşük kaliteli çelik takılar zamanla kararabilir . Ancak Welch çelik takılar yüksek kalite paslanmaz çelik kullanır ve ömür boyu kararmaz
@Ozgul, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık
Ayrıca şunu da ekleyeyim
- 18/10 paslanmaz çelik, daha fazla krom ve nikel içerdiğinden SUS 304'ten daha dayanıklıdır . Bu da onu pas ve korozyona karşı daha dirençli kılar. Ancak, bu elementlerin daha yüksek miktarları nedeniyle 18/10 paslanmaz çelik, 304 paslanmaz çeliğe göre çizilmeye karşı daha hassastır
- Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır
- Çelik metaryelinin oluşumu içerisinde yer almakta olan demir birleşeni çeliği'de mıknatısın ilgi alanı içerisine sokmaktadır. Bu nedenle akıllarda soru işareti olarak kalan mıknatıs çeliği çeker mi sorusu evet çeker şeklinde yanıt bulmaktadır
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu
Bu noktada
- Bu kalıntıların tencereden tamamen uzaklaştırılması için doğal ve etkili bir yöntem kullanılmalıdır. En yaygın yöntem, tencerenin içinde bir miktar su ve süt kaynatılmasıdır. Su ve süt karışımı, tencere yüzeyindeki mikroskobik kalıntıları çözer ve çeliğin doğal yapısını korur
- Bıçağın gerçek çelikten yapıldığını anlamanın en basit ve yaygın yöntemlerinden biri mıknatıs testidir . Gerçek çelik, manyetik özellik gösterir ve mıknatıs tarafından çekilir. Köse Mehmet Bıçakları'nda kullandığımız çelikler, bu testte güçlü bir manyetik çekim sağlar, bu da çeliğin kalitesinin bir göstergesidir
Bu site içeriği kişiselleştirmek, deneyiminizi uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için çerezler kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerezleri kullanımımıza izin veriyorsunuz.