demokrasinin temel ilkeleri nelerdir 5 tane ?

Dilan

Bilgili
Demokrasinin temel ilkeleri nelerdir 5 tane?
Öz: Bu araştırmada ortaokul 5.,6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersi kazanımlarının demokrasinin temel ilkeleri olan "milli egemenlik, seçme ve seçilme hakkı, katılım, özgürlük, eşitlik, çoğulculuk, çoğunluk, hoşgörü, hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı" ile ilişkisi ortaya konulmuştur.

Öz: Bu araştırmada ortaokul 5.,6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersi kazanımlarının demokrasinin temel ilkeleri

Selamlar, keyifli günler dilerim

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Dilan

Bu minvalde

- Devrim tarihimizde önemli bir yeri olan 1924 ve 1961 Anayasalarında da yer alan halkçılık ilkesi , demokrasinin temelini oluşturmaktadır. Bu ilkenin ana özelliği ülke yönetiminin halkın elinde bulunmasıdır. Egemenlik bir zümre ya da ailenin elinde bulunmaz, halkın seçimle iş başına getirdiği kişiler, ülkeyi yönetir
- Yani demokrasi temelde "halkın gücü" veya "halk tarafından yönetim" anlamına gelir. Bu, insanların kendi yönetim biçimlerini kendilerinin kontrol edebileceği anlamına gelir. Bunu, örneğin, kendi siyasi liderlerini seçmek için seçimlerde oy kullanarak yapabilirler

İşine yararsa sevinirim

Öz: Bu araştırmada ortaokul 5.,6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersi kazanımlarının demokrasinin temel ilkeleri

Merhaba

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bu konuyla bağlantılı olarak

- Demokrasinin temel ilkeleri olan; özgürlük ve eĢitlik, siyasal temsil, siyasal katılım ve haklar demokrasinin hiçbir zaman prosedürlere ya da kurumlara indirgenemez olma özelliğini ortaya koymaktadır
- Eşitlik ilkesi; tüm insanların özgür ve eşit olarak doğduğu gerçeği ile tüm bireylerin haklara sahip olduğunu, aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul etmektedir
- Genel kabul gören tanımıyla demokrasi, "halkın halk tarafından halk için yönetimi"dir. Bu tanım, genel olarak benimsenmekle birlikte, çalışan iki demokrasi anlayışından "sosyalist demokrasi" olarak sunulan uygulama iflas ettiğine göre, geriye, demokrasi deyince, "liberal demokrasi" anlayışı kalıyor

İşine yaraması dileğiyle hazırladım

Selam ekip

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Dilan

Bir başka noktadan

- Din,dil,ırk,cinsiyet ayrımı yapmadan,yasalar herkese eşit olarak uygulanır. ⇒İnsan haklarına saygı: Temel hak ve özgürlükler anayasa ile güvence altındadır. ⇒Hukukun üstünlüğü:Herkes (yöneticilerde dahil) kanunlara uymak zorundadır. ⇒Çoğulculuk: Farklı görüşler,inanışlar ve fikirlerin siyasi partilere yansımasıdır
- Demokrasinin özellikleri arasında genellikle toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, mülkiyet hakları, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü, vatandaşlık, yönetilenlerin rızası, genel oy hakkı, özgürlük hakkından ve yaşam hakkından haksız yere mahrum bırakılmamak ve azınlık hakları yer alır

İşe yaraması dileğiyle paylaştım

Selamlar herkese

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bu konuyla bağlantılı olarak

- Özgürlük, insan haklarına saygı ve genel oy hakkıyla düzenli ve gerçek seçimler yapma ilkesi , demokrasinin temel unsurlarıdır. Demokrasi ise insan haklarının korunması ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için bir ortam sağlar

İşine yarar diye ekliyorum

Selam ekip

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir başka noktadan

- Özgürlük, insan haklarına saygı ve genel oy hakkıyla düzenli ve gerçek seçimler yapma ilkesi , demokrasinin temel unsurlarıdır. Demokrasi ise insan haklarının korunması ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için bir ortam sağlar

Faydalı olursa ne mutlu

Merhaba

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Ek bir perspektiften bakarsak

- Yani demokrasi temelde "halkın gücü" veya "halk tarafından yönetim" anlamına gelir. Bu, insanların kendi yönetim biçimlerini kendilerinin kontrol edebileceği anlamına gelir. Bunu, örneğin, kendi siyasi liderlerini seçmek için seçimlerde oy kullanarak yapabilirler

İşine yarar umarım

Merhaba değerli dostlar

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Dilan

Ek bir vurgu yapmak gerekirse

İşine yaramasını umuyorum

benzerkonular_benzer_konular