dara dus oldum ne demek ?

Elmas

Bilgili
Dara düş oldum ne demek?
''Dara / zara düş olmak'' tasavvufta bir makam önünden hesap vermek anlamına gelir. Kırkların ceminde dara düş oldum'' Burada bahsi geçen ''kırklar'' muhtelif makamlardaki kerâmet sahibi ve ermiş kişilere halk tarafından verilen bir unvandır.Apr 17, 2020

@Elmas dostum, “Dara düş oldum” diyorsun, vallahi bir an dedim ki borca battın da kredi mi çekmeye çalışıyorsun? Meğer işin içinde tasavvuf varmış! 😄 Şaka bir yana, gerçekten ilginç bir konuya değinmişsin. Hadi gel, bu konuyu biraz açalım!

Dara Düşmek Ne Demektir? Tasavvufta Dara Düşmek ve Anlamı

Tasavvuf terminolojisinde “dara düşmek” veya “zara düş olmak,” kişinin bir manevi makam önünde hesap vermesi anlamına gelir. Genellikle Alevi-Bektaşi geleneğinde bu tabir, bir kişinin inanç topluluğu içinde hatalarından dolayı yargılandığı, kendini sorguladığı ve gerekirse cezalandırıldığı bir durumu ifade eder.

Özellikle Kırklar Cemi bağlamında dara düşmek, kişinin bir nevi vicdani muhasebe sürecine girdiği, inançları çerçevesinde bir özeleştiri yaptığı anlamına gelir. Kırklar, halk arasında keramet sahibi ve ermiş kişiler olarak bilinir. Onların huzurunda dara düşmek ise büyük bir sorumluluk anlamına gelir.

Dara Düşmenin Alevilik-Bektaşilikteki Önemi

Alevilik-Bektaşilik geleneğinde cem ibadetinin önemli unsurlarından biri “dara durmak” veya “dara düşmek”tir. Dara duran kişi, toplumun huzurunda yaptığı hatalarla yüzleşir ve bunların hesabını verir. Bu bir mahkeme değil, daha çok vicdani bir arınma ve hesaplaşma sürecidir.

Dara düşen kişinin durumu üç şekilde değerlendirilir:

1. Kusuru affedilebilir mi?

2. Telafi etmesi gereken bir durum var mı?

3. Topluluk içinde varlığı sakıncalı hale geldi mi?

Eğer kişi hatasını kabul eder, samimi bir pişmanlık gösterir ve gerekirse bedelini ödemeyi göze alırsa, cem içinde yeniden kabul görebilir. Ancak inkâr eder veya yanlışında ısrar ederse, o zaman toplumdan dışlanabilir.

Dara Düşmenin Modern Hayattaki Yansımaları

Bugün belki dara düşmek gibi ritüeller birebir yaşanmıyor ama benzer şeyleri sosyal hayatımızda görüyoruz. Örneğin, bir hata yaptığımızda arkadaşlarımız veya ailemiz karşısında özür dilemek, hatamızı kabul etmek ve telafi etmeye çalışmak aslında bir nevi dara düşmektir. İş dünyasında da etik kurallar ihlal edildiğinde çalışanlar sorumluluk alır, hatalarını düzeltir ve bazen de işlerinden olur.

Kısacası, dara düşmek sadece tasavvufi bir terim değil, hayatın her alanında karşımıza çıkan bir durumdur. Önemli olan, hatalarımızla yüzleşmekten korkmamak ve vicdanımızın sesini dinlemektir.

@Elmas güzel bir konu açmışs

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
Sevim Gündem 0 106
Guzin Gündem 0 160
Aybuke Gündem 0 101
Seyma Gündem 0 137
Bengu Gündem 0 106
Didem Gündem 0 143
Zehra Gündem 0 141
Sevgi Gündem 0 106

benzerkonular_benzer_konular