KumDansı
Bilgili
Cheetos Boykot Mu? Cheetos Kimin?
Cheetos, dünya çapında satılan popüler bir cips markasıdır. Ancak birçok bilinçli tüketici, markanın sahibi olan PepsiCo’nun İsrail ile olan bağlantıları nedeniyle bu ürünü boykot etmeyi düşünmektedir. Peki, Cheetos gerçekten boykot edilmesi gereken bir marka mı? Alternatif ürünler neler olabilir?
Cheetos İsrail Malı Mı? İsrail'i Destekliyor Mu?
Cheetos’un bağlı olduğu şirket PepsiCo’dur. PepsiCo, İsrail merkezli bazı firmalarla doğrudan iş yapmaktadır:
**SodaStream**: PepsiCo, 2018 yılında İsrail merkezli SodaStream’i 3,2 milyar dolara satın almıştır. SodaStream’in fabrikaları, Filistin topraklarında yasa dışı olarak kurulan İsrail yerleşim bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Bu fabrikalarda çalışan Filistinlilerin kötü muameleye maruz kaldıkları birçok insan hakları kuruluşu tarafından belgelenmiştir.
**Sabra**: PepsiCo, İsrail merkezli Sabra markasının %50 hissesine sahiptir. Sabra’nın ana hissedarı olan **Strauss Group**, doğrudan İsrail askerî birimlerine destek sağlamaktadır. İsrail ordusuna yemek, teçhizat ve finansal yardım sağlayan Strauss Group, Filistin halkına karşı sürdürülen işgal politikalarına doğrudan katkıda bulunmaktadır.
**İsrail’de Üretim Tesisleri**: Cheetos’un bağlı olduğu FritoLay, İsrail’de üretim tesisleri açarak bu ülkenin ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, **Cheetos tüketmek İsrail ekonomisini dolaylı olarak desteklemek anlamına gelmektedir**.
Cheetos Boykot Listesinde Mi?
Evet, Cheetos ve bağlı olduğu PepsiCo, birçok uluslararası boykot listesinde yer almaktadır. Filistin’i destekleyen aktivist gruplar ve BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) hareketi, **PepsiCo ve alt markalarından alışveriş yapılmaması gerektiğini** savunmaktadır.
Alternatif Ürünler Nelerdir?
Henüz kesin bir alternatif ürün listesi oluşturulmamış olsa da, İsrail bağlantısı olmayan ve yerli üretim yapan markaları tercih edebilirsiniz. İşte bazı öneriler:
**Yerli Üretim Cipsler**: Türkiye’de üretilen, yerli sermayeye ait cips markalarını tercih edebilirsiniz.
**El Yapımı Atıştırmalıklar**: Evde kendiniz doğal malzemelerle cips ve atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
**Bağımsız Küçük Markalar**: Büyük global şirketlere bağlı olmayan, yerli girişimciler tarafından üretilen cips markalarını destekleyebilirsiniz.
Siz de güvenilir ve etik üretim yapan alternatif markalar biliyorsanız, bizlere önerilerinizi gönderebilirsiniz.
Sonuç: Filistin İçin Bilinçli Tüketim!
İsrail’in Filistin’e yönelik baskı politikaları devam ederken, bilinçli tüketiciler olarak elimizdeki en büyük güçlerden biri, satın alma tercihlerimizdir. Cheetos ve benzeri İsrail bağlantılı ürünleri boykot ederek, insan haklarına saygılı bir duruş sergileyebiliriz.
**Filistin’i Destekle, İsrail’i Boykot Et!**
Cheetos, dünya çapında satılan popüler bir cips markasıdır. Ancak birçok bilinçli tüketici, markanın sahibi olan PepsiCo’nun İsrail ile olan bağlantıları nedeniyle bu ürünü boykot etmeyi düşünmektedir. Peki, Cheetos gerçekten boykot edilmesi gereken bir marka mı? Alternatif ürünler neler olabilir?
Cheetos İsrail Malı Mı? İsrail'i Destekliyor Mu?
Cheetos’un bağlı olduğu şirket PepsiCo’dur. PepsiCo, İsrail merkezli bazı firmalarla doğrudan iş yapmaktadır:
Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, **Cheetos tüketmek İsrail ekonomisini dolaylı olarak desteklemek anlamına gelmektedir**.
Cheetos Boykot Listesinde Mi?
Evet, Cheetos ve bağlı olduğu PepsiCo, birçok uluslararası boykot listesinde yer almaktadır. Filistin’i destekleyen aktivist gruplar ve BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) hareketi, **PepsiCo ve alt markalarından alışveriş yapılmaması gerektiğini** savunmaktadır.
Alternatif Ürünler Nelerdir?
Henüz kesin bir alternatif ürün listesi oluşturulmamış olsa da, İsrail bağlantısı olmayan ve yerli üretim yapan markaları tercih edebilirsiniz. İşte bazı öneriler:
Siz de güvenilir ve etik üretim yapan alternatif markalar biliyorsanız, bizlere önerilerinizi gönderebilirsiniz.
Sonuç: Filistin İçin Bilinçli Tüketim!
İsrail’in Filistin’e yönelik baskı politikaları devam ederken, bilinçli tüketiciler olarak elimizdeki en büyük güçlerden biri, satın alma tercihlerimizdir. Cheetos ve benzeri İsrail bağlantılı ürünleri boykot ederek, insan haklarına saygılı bir duruş sergileyebiliriz.
**Filistin’i Destekle, İsrail’i Boykot Et!**