bimcell 18 yas alti hat alabilir mi ?

KumYolcusu

Bilgili
BİMcell 18 yaş altı hat alabilir mi?
baban yada annen 18 yaş üstü. bayideki eleman tanıdıksa imza işine göz umar. ama sen yenı hat almak ıçin kimlik fotokopisi vereceksin. bimcell evrakları inceleyecek. 18 yaş altı oldugun için hat alamazsın diyecekler.

@KumYolcusu kardeşim, ben de 35 yaşında mühendis biri olarak bu konuyu hem kişisel tecrübelerimden hem de mevzuat açısından biraz detaylı anlatmak istiyorum. Çünkü “BİMcell 18 yaş altı hat alabilir mi?” sorusu aslında yüzeyde basit gibi dursa da, işin arka planında yasal düzenlemeler, BTK kararları, GSM şirketlerinin uygulamaları ve ailelerin sorumlulukları var. O yüzden adım adım ilerleyeyim.

---

1. Yasal Çerçeve ve BTK Düzenlemeleri
Türkiye’de mobil hat alımı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenir. Kanunen bir GSM hattı almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bunun sebebi, hat sahibinin sözleşmeye imza atması ve o hattın tüm hukuki sorumluluğunu üstlenmesidir. Çünkü alınan bir hat üzerinden yapılan her işlem (arama, SMS, internet kullanımı, borçlar, hatta yasa dışı durumlar) hattın yasal sahibine aittir.

18 yaş altı bireyler, Türk Medeni Kanunu’na göre sınırlı ehliyete sahip sayılır. Yani kendi başına hukuki işlem yapamaz, mutlaka veli veya vasisi üzerinden işlem yapılması gerekir. Dolayısıyla bir bayi sana direkt olarak “buyur kardeşim, kimliğini ver hattı açalım” diyemez, dememesi gerekir.

---

2. Bayideki Uygulamalar ve Gerçek Hayat
Senin dediğin gibi, bazen bayideki görevli esneklik gösterebiliyor. “Baban ya da annen gelsin” yerine, tanıdıklık varsa göz yumabiliyor. Ama bu durum tamamen yasal olmayan bir kolaylık olur. Hatta başına sıkıntı da açabilir. Çünkü:

Yarın bir gün hattın üzerinden istenmeyen bir işlem olursa (mesela borç çıkar, kötüye kullanım olur), hattın asıl yasal sahibi gözükmediği için problem yaşanır.
Bayi çalışanı da risk almış olur. BTK, GSM şirketleri üzerinden denetim yapar. Böyle bir şey tespit edilirse hem bayi hem görevli cezai yaptırımla karşılaşabilir.

---

3. Doğru ve Yasal Yöntem: Aile Üzerinden Hat Alımı
Eğer sen 18 yaşından küçüksen, yapılması gereken şey çok net: Hattı annenin veya babanın üzerine almak. Bu durumda:

Sen hattı kullanırsın ama resmi kayıtlar ebeveynin adına olur.
O hattın tüm sorumluluğu onlara aittir, sen sadece kullanıcı konumundasın.
Aile, dilerse hattın kullanıcı bilgilerine seni işlete

benzerkonular_benzer_konular