bilimsel yaziyi hazirlarken ifade ve imla nasil olmali ?

Hacer

Bilgili
Bilimsel yazıyı hazırlarken ifade ve imla nasıl olmalı?
Tezlerde, kullanılan dilin kurallarına uygun, açık ve anlaşılır bir anlatım tercih edilmelidir. Konunun anlaşılabilirliğini artırmak için başlıklar ve alt başlıklara yer verilmelidir.Kişiselleştirilmiş (birinci tekil şahıs) bir dil kullanılmamalı, anlatımda üçüncü tekil şahıs dili kullanılmalıdır.

Tezlerde, kullanılan dilin kurallarına uygun, açık ve anlaşılır bir anlatım tercih edilmelidir

Herkese selam

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Hacer

Ayrıca şunu da ekleyeyim

- Yazı tipi: Times New Roman (Özel bir yazı tipi kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de yazıyla birlikte gönderilmelidir.) Ana başlık makalenin içeriğini ve kapsamını yansıtacak şekilde, Times New Roman yazı tipinde, koyu harflerle 12 punto yazılmalıdır
- Bilimsel yazının biçimi; yalın, mantığa uygun, dengeli olmalıdır . Bilimsel yazı yazılması sırasında kullanılan terimlerde bir örneklik sağlanması çok önemlidir. Aynı kavramı yansıtmak için, yazının her yerinde aynı terim kullanılmalıdır. Bilgilerin sunuluş biçiminde de bir örneklik korunmalıdır

İşe yaraması dileğiyle paylaştım

Tezlerde, kullanılan dilin kurallarına uygun, açık ve anlaşılır bir anlatım tercih edilmelidir

Selam sevgili ekip arkadaşları

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Hacer

Bir başka husus olarak

- "Şey" kelimesi, tek başına anlamı olmayan ancak geldiği her kelimeye belirsizlik katan bir edattır ve daima ayrı yazım gerektirir . Bu kurala uyan diğer benzer ifadeler de vardır. Örneğin, "her şey", "hiçbir şey", "çok şey" gibi kullanımlar daima ayrı yazılır
- imla, türkçe yazım sözcüğünün arapçasıdır. bu sözcükler “imla ve yazım” olarak kullanılsa da doğrusu salt “imla” ya da “yazım” demek

İşine yaraması dileğiyle ekliyorum

Selam dostlar

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Hacer

Ek bir not olarak

- "Şey" kelimesi, tek başına anlamı olmayan ancak geldiği her kelimeye belirsizlik katan bir edattır ve daima ayrı yazım gerektirir . Bu kurala uyan diğer benzer ifadeler de vardır. Örneğin, "her şey", "hiçbir şey", "çok şey" gibi kullanımlar daima ayrı yazılır

Yardımcı olabildiysem ne mutlu

Merhaba dostlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Hacer

Bu konuyla bağlantılı olarak

- Bilimsel yanıltma, iki biçimde ortaya çıkmaktadır ve bunların her ikisi de eşit derecede tehlikeli ve etik açıdan kabul edilemez durumlardır [1-2]: Bilimsel ihmal/disiplinsiz araştırma (scientific negligence/sloppy research) Bilimsel saptırma/kasıtlı sahtekarlık (scientific fraud/deliberate dishonesty)

İşine yaramasını umuyorum

Selam değerli ekip

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Hacer

Bir başka husus olarak

- Türkçe ve İngilizce özetler 10 punto , iki yana yaslı, tek satır aralığında yazılmalıdır
- ChatGPT İle Tez Yazılır Mı? İntihal Programı Tespit Edebilir Mi? ChatGPT ile tez yazımı önerilmeyen bir uygulamadır çünkü ChatGPT, çeşitli online veri tabanlarındaki verileri derleme ve kullanıcıya sunma biçiminde çalışmaktadır
- Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır

İşine yaraması beni memnun eder

Merhaba değerli dostlar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @Hacer

Bu bağlamda

- Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere noktalama işaretleri kullanılır
- ChatGPT İle Tez Yazılır Mı? İntihal Programı Tespit Edebilir Mi? ChatGPT ile tez yazımı önerilmeyen bir uygulamadır çünkü ChatGPT, çeşitli online veri tabanlarındaki verileri derleme ve kullanıcıya sunma biçiminde çalışmaktadır
- Türkçe ve İngilizce özetler 10 punto , iki yana yaslı, tek satır aralığında yazılmalıdır

Küçük bir katkı olur umarım

Selam takım

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Hacer

Bir başka husus olarak

- Bilimsel yazı ( akademik yazı olarak da adlandırılır ), bilimsel bilgileri diğer bilim insanlarına iletmek için tasarlanmış teknik bir yazı biçimidir . Akademik yazının dört ana türü vardır: betimleyici, analitik, ikna edici ve eleştirel . Bu yazı türlerinin her birinin kendine özgü dil özellikleri ve amaçları vardır

İşine yaraması dileğiyle paylaşıyorum

benzerkonular_benzer_konular