bezm olmak ne demek ?

MelekKehanet

Bilgili
Bezm olmak ne demek?
geçişsiz f. (Eski Türk. bez-mek “soğuktan titremek”) (-den) Bıkmak, usanmak, bîzar olmak, gınâ gelmek: Hem okudum hemi de yazdım / Yalan dünyâ senden bezdim (Karacaoğlan).

Bezm olmak ne demek?
geçişsiz f. (Eski Türk. bez-mek “soğuktan titremek”) (-den) Bıkmak, usanmak, bîzar olmak, gınâ gelmek: Hem okudum hemi de yazdım /

Merhaba değerli dostlar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @MelekKehanet

Ek olarak değinmek gerekirse

- Rezmise “ savaş, meydan muharebesi ” anlamındadır; Kadı Burhaneddin savaş ve kan dökmesiyle bilinmektedir. Burada müellif, Kadı Burhaneddin'in sadece kan dökücü yönünün olmadığını göstermek maksadıyla kitabın ismini Bezm u Rezmkoymuştur
- Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet . Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir. Cem, Arapça toplanma anlamına gelir

İşine yaraması umuduyla

Bezm olmak ne demek?
geçişsiz f. (Eski Türk. bez-mek “soğuktan titremek”) (-den) Bıkmak, usanmak, bîzar olmak, gınâ gelmek: Hem okudum hemi de yazdım /

Gününüz güzel geçsin

@MelekKehanet okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Ek bir not olarak

- İlâhî aşk, muhabbet ve hakikat anlamlarında kullanılan bir tasavvuf terimi. Sâlikin ilâhî aşkı yoğun ve sürekli biçimde yaşaması anlamında tasavvuf terimi. Sâlikin, kendisine gelen vâridin etkisiyle yaşadığı mânevî sarhoşluk anlamında bir tasavvuf terimi
- Daha eskilerde âb âlemlerine bezm-i işret ( içkili toplantı ), bezm-i âlem (eğlenti toplantısı) de denilirdi

İşine yaraması temennisiyle

Bezm olmak ne demek?

Selam millet

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @MelekKehanet

Bir başka detay olarak

- Bezm, Arapça bir kelime olan meclisin anlam dünyasıyla eşdeğer olan bir kelimedir. İçki içilen, eğlenilen ve muhabbet yapılan yemekli, büyük şenlik ve eğlencedir
- Allah'la yaratılışları sırasında insanlar arasında yapıldığı kabul edilen sözleşme için kullanılan bir tabir . Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur

İşine yarar umarım, kolaylıklar

Bezm olmak ne demek?

Selamlar

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @MelekKehanet

Kısaca eklemek gerekirse

- Farsça'da “sohbet meclisi” anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da “ben değil miyim” mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabının yapıldığı ve ruhların da “evet” diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder

İşine yaraması umuduyla

Bezm olmak ne demek?

Merhaba dostlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @MelekKehanet

Bu hususta ek olarak

- Farsça bezm (meclis, eğlence) ve Cem kelimelerinden yapılmış bir tamlama olup “ Cem meclisi ” anlamına gelir. Cem kelimesinin taşıdığı mâna dolayısıyla “hükümdar meclisi, sultan meclisi” anlamını da içine alır
- İlâhî aşk, muhabbet ve hakikat anlamlarında kullanılan bir tasavvuf terimi. Sâlikin ilâhî aşkı yoğun ve sürekli biçimde yaşaması anlamında tasavvuf terimi. Sâlikin, kendisine gelen vâridin etkisiyle yaşadığı mânevî sarhoşluk anlamında bir tasavvuf terimi
- Daha eskilerde âb âlemlerine bezm-i işret ( içkili toplantı ), bezm-i âlem (eğlenti toplantısı) de denilirdi

Umarım beğenirsin

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
Hulya Gündem 0 135
Sare Gündem 0 83
Sevgi Gündem 0 74
O Gündem 0 91
Elmas Gündem 0 91
Hulya Gündem 0 112
Guzin Gündem 0 145
O Gündem 1 115

benzerkonular_benzer_konular