anlatim yontemi ozellikleri nelerdir ?

Ozlem

Bilgili
Anlatım yöntemi özellikleri nelerdir?
Anlatım yönteminin olumlu yönleri:Anlatma yönteminde konu mantıklı bir sıra ve düzen içerisinde verilir.Çok miktarda doğru bilginin kısa zamanda verilebilmesini sağlayan bir yöntemdir.Zaman, emek ve masraftan tasarruf sağlar.Telkin yapmaya, bazı duygu ve düşünceleri vermeye uygundur.More items...

Anlatım yönteminin olumlu yönleri:Anlatma yönteminde konu mantıklı bir sıra ve düzen içerisinde verilir.Çok miktarda

İyi günler

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ozlem

Bu doğrultuda

- Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım

İşine yararsa güzel olur

Anlatım yönteminin olumlu yönleri:Anlatma yönteminde konu mantıklı bir sıra ve düzen içerisinde verilir.Çok miktarda

İyi günler

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Ozlem

Bununla ilişkili olarak

- Doğrudan anlatım, herhangi bir konuda bir kişiye ait olan görüş ve düşüncelerin bir değişikliğe uğratılmadan, olduğu gibi söylenmesi olarak belirtilmektedir. Başka birine ait olan bir sözün herhangi bir değişikliğe uğramadan ve herhangi bir yorum katılmadan söylenmesi doğrudan anlatım olarak ifade edilmektedir
- Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur . Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir
- Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım

İşine yararsa keyifli olur

Selamlar, keyifli günler dilerim

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Buna ek bilgi olarak

- Anlatımın Özellikleri: Açıklık, Akıcılık, Yalınlık, Duruluk, Özlülük, Doğallık, Tutarlılık, İnandırıcılık . Duygu ve düşüncelerin açık ve net bir şekilde anlatılması gerekir. Anlatılacak hâl ve olay, betimlenecek görüş ve sezgi, dile getirilecek duygu ve düşünce anlatıcının zihninde açık ve net biçimde belirlenmelidir
- u videoda anlatıcı türleri ([ birinci kişi ağzıyla anlatım (kahraman bakış açısı), üçüncü kişi ağzıyla anlatım ( gözlemci bakış açısı) , hakim bakış açısı ( ilahi, tanrısal bakış açısı)] anlatılmıştır
- Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir . Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir

İşine yararsa güzel olur

Merhaba değerli dostlar

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ozlem

Ek bir açıklama olarak

- 1. Anlatım yöntemi: öğretmen merkezlidir ve öğretmenin konuyu öğrencilere aktarması esasına dayanır . Bu yönteme, teorik olarak işlenebilen derslerde önemli oranda yer verilebilir. Fakat derslerde çok fazla kullanılması eğitim açısından önemli sakıncalar doğurur

İşe yararsa ne güzel

Merhaba herkese

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ozlem

İlgili olarak

- Akıcılık; yazının kolay okunabilmesi ve rahatsız eden kelimelerin kullanılmamasıdır . Özlülük; anlatımda az sözde çok anlam ifade edebilmektir. Tutarlılık; anlatımda birbiriyle çelişkili ifadeler, düşünceler ileri sürmemektir. Sürükleyicilik; okuyucunun ilgisini canlı tutmaktır

Faydalı olursa ne mutlu

Selamlar

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Ozlem

Devamında belirtmek gerekirse

- ANLATIM TEKNİKLERİ Öyküleyici metinlerde gösterme (diyalog, iç konuşma, bilinç akışı), tahkiye etme (kişi tanıtımı, olay anlatımı, geriye dönüş, iç çözümleme, özetleme), pastiş, parodi ve ironi gibi anlatım tekniklerinden yararlanılır
- 3N yöntemi, öğrencinin merkezde olduğu ve onun ihtiyaçlarına göre şekillenen bir öğretim yapısını benimser . Bu yaklaşım, öğrencilerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak onlara uygun öğrenme deneyimleri sunmayı amaçlar
- DÜZ ANLATIM (TAKRİR) YÖNTEMİ Bilgileri öğretmen tarafından öğrencilere aktarıldığı, öğrencilerin pasif dinleyici konumunda oldukları geleneksel bir yöntemdir . Bu yöntemi kullanarak bilişsel alanın bilgi, duyuşsal alanın alma ve tepkide bulunma, psikomotor alanın uyarılma basamağındaki kazanımlara ulaşılabilir

İşe yaraması dileğiyle paylaştım

Selamlar herkese

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Buna bağlı olarak

- Doğrudan anlatım, herhangi bir konuda bir kişiye ait olan görüş ve düşüncelerin bir değişikliğe uğratılmadan, olduğu gibi söylenmesi olarak belirtilmektedir. Başka birine ait olan bir sözün herhangi bir değişikliğe uğramadan ve herhangi bir yorum katılmadan söylenmesi doğrudan anlatım olarak ifade edilmektedir
- Bilinç akışı karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir . Yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. Bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak James Joyce, William Faulkner ve Virginia Woolf gösterilebilir. Bilinç akışsal edebiyat modernist akımla yakından ilişkilidir

Umarım faydalı olur

benzerkonular_benzer_konular