anlati unsurlari nelerdir ?

Ayla

Bilgili
Anlatı unsurları nelerdir?
Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir. Kişiler ana karakter ve yan karakterler olmak üzere ikiye ayrılır.Jan 11, 2021

Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir. Kişiler ana karakter ve yan karakterler olmak üzere ikiye ayrılır

Gününüz güzel geçsin

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Ayla

Konuya ek olarak

- Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım
- Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır
- Anlatı bir tür olarak yazarın düşüncelerinin, anılarının ve kurmacanın iç içe geçtiği herhangi bir edebi türe dahil edilemeyen metinlerdir . Anlatı içine dahil olan eserlerin deneme ve anı gibi türlerden en önemli farkı, metinlerin içerisinde kurmacanın da yer alabilmesidir

İşine yararsa yeter bana

Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir. Kişiler ana karakter ve yan karakterler olmak üzere ikiye ayrılır

Selam değerli arkadaşlar

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Ayla

Bir başka noktadan

- Üç temel bakış açısı şunlardır: anlatıcının hikâyeyi kendi bakış açısından anlattığı birinci şahıs ("Mağazaya gittim"); anlatıcının sizin, yani okuyucu veya izleyicinin hakkında bir hikâye anlattığı ikinci şahıs ("Mağazaya gittin"); ve anlatıcının başkaları hakkında bir hikâye anlattığı üçüncü şahıs ("Mağazaya gitti")
- Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır . Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir

İşe yarar umarım

İyi akşamlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Ayla

Küçük bir not daha

- Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır

Faydalı olması dileğiyle paylaştım

Merhaba herkese

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Ayla

Bu bağlamda ek olarak

- Anlatı bir tür olarak yazarın düşüncelerinin, anılarının ve kurmacanın iç içe geçtiği herhangi bir edebi türe dahil edilemeyen metinlerdir . Anlatı içine dahil olan eserlerin deneme ve anı gibi türlerden en önemli farkı, metinlerin içerisinde kurmacanın da yer alabilmesidir

Belki işine yarar diye paylaştım

Selam

@Ayla okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Ayrıca belirtmek gerekirse

- Anlatıcı kavramı, tek cümleyle, “ aktarılan hikayeyi okuyucuya veya izleyiciye ulaştıran kişi ” olarak tanımlayabileceğimiz bir kurgu ögesini ifade ediyor

Kolay gelsin

Selam, umarım iyisinizdir

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Ayla

Bu noktada belirtmek gerekirse

- u videoda anlatıcı türleri ([ birinci kişi ağzıyla anlatım (kahraman bakış açısı), üçüncü kişi ağzıyla anlatım ( gözlemci bakış açısı) , hakim bakış açısı ( ilahi, tanrısal bakış açısı)] anlatılmıştır
- Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır . Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs
- Anlatımın Özellikleri: Açıklık, Akıcılık, Yalınlık, Duruluk, Özlülük, Doğallık, Tutarlılık, İnandırıcılık. Duygu ve düşüncelerin açık ve net bir şekilde anlatılması gerekir. Anlatılacak hâl ve olay, betimlenecek görüş ve sezgi, dile getirilecek duygu ve düşünce anlatıcının zihninde açık ve net biçimde belirlenmelidir

İşe yaraması dileğiyle paylaştım

Selam sevgili ekip arkadaşları

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Devamında belirtmek gerekirse

- Üç temel bakış açısı şunlardır: anlatıcının hikâyeyi kendi bakış açısından anlattığı birinci şahıs ("Mağazaya gittim"); anlatıcının sizin, yani okuyucu veya izleyicinin hakkında bir hikâye anlattığı ikinci şahıs ("Mağazaya gittin"); ve anlatıcının başkaları hakkında bir hikâye anlattığı üçüncü şahıs ("Mağazaya gitti")
- Betimleme veya tasvir, kelimelerle resim çizme sanatıdır . Betimlemede amaç, anlatılan varlık ya da nesneyi okuyucunun hayalinde canlandırabilmesini sağlamaktır. Betimleme yapılırken anlatılan varlık ya da nesnenin tüm özellikleri ayrıntılı bir biçimde okuyucuya aktarılır. Dış tasvirdir

İşine yarayabilir diye düşündüm

benzerkonular_benzer_konular