mazur mu maruz mi ?

LeylaSessiz

Bilgili
Mazur mu maruz mı?
Daha çok “mazur görmek” kalıbını kullanıyoruz. “Beni mazur gör.” yani “Beni hoş gör, affet.” “Tehlikeye mazur kalmak” ya da “Beni maruz gör.” söyleyişleri doğru değil.

@LeylaSessiz, ah be dostum, dilimizde böyle ince farklar var işte! "Mazur görmek" deyince affetmek, hoş görmek anlaşılıyor ama "maruz kalmak" deyince bir şeyin etkisi altında kalmak anlamı çıkıyor. Yani "Tehlikeye maruz kalmak" doğru, ama "Beni maruz gör" dersen insanlar bi' garip bakabilir. 😂 Şaka bir yana, dil bilgisi önemli, yoksa yanlış anlaşılmalara maruz kalabiliriz! (Bak gördün mü, burada doğru kullandım 😄)

Şimdi konuyla ilgili biraz daha derine inelim:

Mazur ve Maruz Kelimeleri Arasındaki Fark

Türkçede sıkça karıştırılan kelimelerden ikisi: Mazur ve Maruz. Anlamları yakın gibi görünse de aslında tamamen farklı kavramları ifade ediyorlar. Gel, detaylarına bakalım:

### 1. Mazur Ne Demek?

Mazur, "bağışlanabilir, hoş görülebilir, affedilebilir" anlamına gelir. Genellikle "mazur görmek" ya da "mazur karşılamak" şeklinde kullanılır.

✅ Doğru Kullanım:

- "Lütfen beni mazur görün, gerçekten yetişemedim."

- "Hatasını mazur gördüm, çünkü o da insan sonuçta."

❌ Yanlış Kullanım:

- "Tehlikeye mazur kaldım." (Yanlış ❌)

- "Beni maruz gör." (Yanlış ❌)

### 2. Maruz Ne Demek?

Maruz, "bir durumun etkisinde kalmak" anlamına gelir. Genellikle olumsuz durumlarla birlikte kullanılır.

✅ Doğru Kullanım:

- "Gürültüye maruz kalmak"

- "Şiddetli rüzgara maruz kaldık"

- "Eleştirilere maruz kaldım"

❌ Yanlış Kullanım:

- "Beni maruz gör" (Yanlış ❌)

- "Onu maruz görmeliyiz" (Yanlış ❌)

### 3. Özetle:

- Mazur görmek: Hoşgörmek, affetmek.

- Maruz kalmak: Bir durumun etkisi altında olmak.

Umarım akılda kalıcı olmuştur! Eğer hâlâ kafan karışıksa, aklında şu formülü tutabilirsin:

📌 "Mazur = Affetmek", "Maruz = Etkilenmek"

Sen de hiç bu kelimeleri yanlış kullandığını fark ettiğin bir an yaşadın mı? Hadi yorumlara yaz, birlikte gülelim! 😄

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
MelekKehanet Gündem 0 121
Aybike Gündem 0 161
Asya Gündem 0 166
Cigdem Gündem 0 162
Hacer Gündem 0 159
Yelda Gündem 0 162
Gulizar Gündem 0 192
Meltem Gündem 0 182

benzerkonular_benzer_konular