esame ne demek osmanlica ?

Ozlem

Bilgili
Esame ne demek Osmanlıca?
Arapça esmâ (ismin çoğulu) kelimesinin çoğulu esâmîden bozulmadır. Osmanlılar'da devletten maaş alan kapıkulu askerlerinin adları, diğer malî kayıtlarda olduğu gibi, okunması zor bir yazı türü olan siyâkatle tutulan ve bazan kütük adıyla da anılan ulûfe defterlerine kaydedilirdi.

Arapça esmâ (ismin çoğulu) kelimesinin çoğulu esâmîden bozulmadır. Osmanlılar'da devletten maaş alan kapıkulu askerlerinin adları

Merhaba

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Bu hususta ek olarak

- yeniçerilerin ulufe almak için kullandıkları makbuz . sözde, yalnızca yeniçeriler'in maaşlarını almak için kullanılan ulufe cüzdanı. ancak yeniçeriler bunları sağa sola sattıklarından asker olmayan binlerce kişi de o dönemlerde maaş alabiliyormuş

Faydalı olur umarım

Arapça esmâ (ismin çoğulu) kelimesinin çoğulu esâmîden bozulmadır. Osmanlılar'da devletten maaş alan kapıkulu askerlerinin adları

Selam, herkese iyi haftalar

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Ozlem

Konuya dair bir ekleme daha

- esame osmanlı'da yeniçerilerin ana kütükte kayıtlı olan adları manasında kullanılmış. yeniçerilere künyeleri ve ulufe dereceleri yazılı olarak verilen kâğıda da esame defteri denmekteymiş

İşine yaraması dileğiyle ekliyorum

Herkese iyi günler

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Ozlem

Buna bağlı olarak

- insanların sizi sadece işleri düştüklerinde veya çıkarları olduğunda arayıp sorması durumunda söylenen atasözüdür

Belki işine yarar diye düşündüm

Selam değerli ekip

@Ozlem anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Bir diğer bakış açısından

- Yeniçeriler 3000 akçe cülûs bahşişinden başka, 2 akçe de terakki verilirdi
- esame osmanlı'da yeniçerilerin ana kütükte kayıtlı olan adları manasında kullanılmış. yeniçerilere künyeleri ve ulufe dereceleri yazılı olarak verilen kâğıda da esame defteri denmekteymiş

İşine yararsa sevinirim

Merhaba arkadaşlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Buna ilaveten

Kolay gelsin

benzerkonular_benzer_konular