deyince daralma var mi ?

Cigdem

Bilgili
Deyince daralma var mı?
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.

Deyince daralma var mı?
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek

Herkese iyi çalışmalar

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @Cigdem

Bunu tamamlayıcı bir bilgi olarak

- (Bu örneklerde “y” kaynaştırma ünsüzü, ünlü daralmasına sebep olmuştur.) Bazı sözcüklerin sonunda yer alan dar ünlüleri ile yardımcı ünlüyü “ünlü daralması” ile karıştırmamalıyız. “Niye” sözcüğünde de daralma vardır

İşine yararsa mutlu olurum

Deyince daralma var mı?
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek

Selam ekip, kolay gelsin

@Cigdem, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Ek bir not olarak

- Bu kelimenin doğru yazım şekli değdi mi şeklindedir. Deydi mi şeklindeki yazımı yanlıştır. Deydi mi ifadesi TDK verilerine göre yanlış yazılan bir ifadedir. Bu kelimenin doğru yazım şekli değdi mi şeklinde olmalıdır
- Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?

İşine yarayacağını düşündüm

Deyince daralma var mı?

Herkese iyi çalışmalar

@Cigdem anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Ayrıca eklemek isterim ki

- Ünlü Daralması Türkçede “a – e” geniş ünlüleri ile biten fillere “-yor” eki getirildiğinde, fiilin sonundaki geniş ünlüler daralarak “ı – i – u – ü” dar ünlülerine dönüşür . Bu kurala ünlü daralması denir
- kaynak:tdk. yazım kurallarına göre deyince diye yazılır.fakat konuşurken diyince denir . dimek diye bir fiil yoktur ünlü daralması olduğu için diyor şeklinde kullanılır. bu sadece yor eki için geçerlidir.didi dimiş denilmez istanbul türkçesine göre.fakat bu kullanımlar anadolu da çok görülür

İşine yararsa yeter bana

Deyince daralma var mı?

Selamlar

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Bu bağlamda

- ağız-ım = ağzım (aradaki ı harfi düşmüştür) alın-ım = alnım (aradaki ı harfi düşmüştür) karın-ım = karnım (aradaki ı harfi düşmüştür)
- Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince , deyip sözlerindeki e yazılışta korunur
- * “Deyince”, “deyip” sözlerindeki “e” yazılışta korunur. Daralma olmaz

İşine yaraması umuduyla

benzerkonular_benzer_konular