descartes ne demis ?

Nehir

Bilgili
Descartes ne demiş?
“Cogito ergo sum!” (Düşünüyorum öyleyse varım) René Descartes.Feb 6, 2024

Descartes ne demiş?
“Cogito ergo sum!” (Düşünüyorum öyleyse varım) René Descartes

İyi günler

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Küçük bir not daha

- Kartezyen felsefenin iki temel ilkesi vardır: "bütünlük" ve "mutlak doğruluk" . Bütünlük, neyi bilebileceğinizi bilmek; “mutlak gerçek” ise bu şeyleri "tam olarak" bilmek anlamına gelir. Bu yüzden Descartes en iyisidir. Kartezyen; önemli bir konu, kapsamlı ve yanılmaz bir bilgi sistemidir
- Kartezyen felsefe, geleneksel ruh anlayışını terk ederek modern psikolojiye de kaynaklık eden bir bilinç görüşünü felsefeye eklemler . Descartes, ruhu yalnızca canlılık veren bir organizmaya, can ruhlarına indirgerken, düşünceyi ise Tanrının bir armağanı olarak yücelttiği zihin yetisine, rasyonel ruha bağlar
- "Düşünüyorum, öyleyse varım" ifadesi ilk olarak Yöntem Üzerine Söylev'de (1637) ortaya çıkar. Ancak Descartes, en ünlü (1641) eseri İlk Felsefe Üzerine Meditasyonlar'da (kısaca Meditasyonlar olarak anılır) bu ifadeyi "Varım, varım" olarak değiştirir

İşe yaraması ümidiyle paylaştım

Descartes ne demiş?

Merhaba arkadaşlar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Nehir

Bu çerçevede

- Descartes, kesin bilgiye ulaşmak için her şeyden şüphe eden ve ' Düşünüyorum, o halde varım ' önermesiyle öznenin varlığını temel alan modern felsefenin kurucusudur
- René Descartes en çok "Düşünüyorum, öyleyse varım" (aslen Fransızca, ancak Latince çevirisiyle daha çok bilinen: " Cogito, ergo sum ") felsefi ifadesiyle tanınır
- René Descartes , sıklıkla "Modern Felsefenin Babası" olarak anılır. Bu unvan, hem zamanında yaygın olan geleneksel Skolastik-Aristotelesçi felsefeden kopuşu hem de yeni, mekanik bilimlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi nedeniyle haklıdır. Skolastik felsefeyle olan temel kopuşu iki yönlüydü

İşe yarar umarım

Descartes ne demiş?

İyi sabahlar

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir başka noktadan

- Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur

İşine yaramasını umarım

Descartes ne demiş?

Merhaba değerli dostlar

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Nehir

Bunu tamamlayıcı bir bilgi olarak

- Antonio R. Damasio, Descartes'ın Yanılgısı ya da özgün adıyla Descartes' Error: Emotion, Reason, and the Human Brain kitabında, okuyucuyu insan beyninde bir keşif gezisine çıkararak, akılla hislerin zihinde nasıl bir araya geldiğini ele alır
- Descartes'ın bir kenar notunda açıkladığı gibi, "şüphe ederken varlığımızdan şüphe edemeyiz." Ölümünden sonra yayımlanan Doğal Işıkla Gerçeği Arama adlı eserinde bu içgörüyü dubito, ergo sum , vel, quod idem est, cogito, ergo sum ("Şüphe ediyorum, öyleyse varım—ya da aynı şey—düşünüyorum, öyleyse varım.") şeklinde

İşine yaramasını umarım

Descartes ne demiş?

Merhaba, iyi çalışmalar

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Nehir

Bu noktada

- Descartes, kesin bilgiye ulaşmak için her şeyden şüphe eden ve ' Düşünüyorum, o halde varım ' önermesiyle öznenin varlığını temel alan modern felsefenin kurucusudur
- René Descartes , sıklıkla "Modern Felsefenin Babası" olarak anılır. Bu unvan, hem zamanında yaygın olan geleneksel Skolastik-Aristotelesçi felsefeden kopuşu hem de yeni, mekanik bilimlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi nedeniyle haklıdır. Skolastik felsefeyle olan temel kopuşu iki yönlüydü
- René Descartes en çok "Düşünüyorum, öyleyse varım" (aslen Fransızca, ancak Latince çevirisiyle daha çok bilinen: " Cogito, ergo sum ") felsefi ifadesiyle tanınır

Kullanışlı olur umarım

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
Zerrin Gündem 0 126
Nehir Gündem 0 94
DenizKahramanı Gündem 0 104
MaviKahraman Gündem 0 105
Nevin Gündem 0 106
Asli Gündem 0 98
Yelda Gündem 7 116
Gizem Gündem 5 149

benzerkonular_benzer_konular