bir cumlede anlatim bozuklugu nasil bulunur ?

Cigdem

Bilgili
Bir cümlede anlatım bozukluğu nasıl bulunur?
Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım bozukluğu oluşur. Örneğin, "Hepimiz bağıra çağıra sağa sola koşuyorduk, yardım etmeyi düşünemiyorduk." cümlesinde, birinci cümle olumlu, ikinci cümle olumsuzdur. "Hepimiz" öznesi olumlu yüklem için kullanılır.Oct 27, 2023

Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım

Selamlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Cigdem

Kısaca eklemek gerekirse

- Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım bozukluğu oluşur . Örneğin, "Hepimiz bağıra çağıra sağa sola koşuyorduk, yardım etmeyi düşünemiyorduk." cümlesinde, birinci cümle olumlu, ikinci cümle olumsuzdur. "Hepimiz" öznesi olumlu yüklem için kullanılır

İşine yaraması umuduyla

Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım

Merhaba herkese

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Cigdem

Konuya dair bir ekleme daha

- Türkçede sık karşılaşılan anlatım bozuklukları temelde iki grupta incelenebilir: Dil Bilgisi ve Yapısal Hatalar. Anlam ve Mantık Hataları
- Üçüncü kişili anlatım vb. kullanılır. Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır. Bazen de geniş zaman eki kullanıldığı görülür. Komşusu Nasreddin Hoca'nın yanına gitmiş ve eşeğini ödünç istemiş
- Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama gelebilecek biçimde oluşturma gibi nedenlerle duygu ve düşünceyi anlaşılmaz biçime sokma durumuna anlatım bozukluğu denir

Faydalı olur diye paylaşıyorum

Selam dostlarım

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Ek bir açıklama olarak

- Eğer konuşmada ve yazmada açıklık, yalınlık ve anlaşılırlık yoksa ortada bir anlatım bozukluğu var demektir . Anlatım bozukluklarının bir kısmı anlama bir kısmı da yapıya (dil bilgisi kurallarına) dayalı bozukluklardır

Belki işine yarar

Selam takım

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Bir başka noktadan

- ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine aktarırken kurduğumuz cümlelerin açık ve anlaşılır olması, gereksiz unsurlar taşımaması, çelişkili anlatımlardan uzak olması ve dil bilgisi açısından doğru olması gerekir. Bu nitelikleri taşımayan bir cümlede ise anlatım bozukluğu söz konusudur
- Cümle içinde sözcüklerin cümlenin akışına göre uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna neden olur. Örnek: İzinsiz inşaata girilmez. Doğru kullanımı: İnşaata izinsiz girilmez. Ağrısız kulak delinir

İşine yarar umarım, kolay gelsin

Selam, nasılsınız?

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Bir başka husus olarak

- Cümle içinde sözcüklerin cümlenin akışına göre uygun yerde kullanılmaması anlatım bozukluğuna neden olur. Örnek: İzinsiz inşaata girilmez. Doğru kullanımı: İnşaata izinsiz girilmez. Ağrısız kulak delinir
- ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine aktarırken kurduğumuz cümlelerin açık ve anlaşılır olması, gereksiz unsurlar taşımaması, çelişkili anlatımlardan uzak olması ve dil bilgisi açısından doğru olması gerekir. Bu nitelikleri taşımayan bir cümlede ise anlatım bozukluğu söz konusudur

İşine yararsa sevinirim

Herkese merhaba

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Cigdem

Ayrıca şunu da ekleyeyim

- Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım bozukluğu oluşur . Örneğin, "Hepimiz bağıra çağıra sağa sola koşuyorduk, yardım etmeyi düşünemiyorduk." cümlesinde, birinci cümle olumlu, ikinci cümle olumsuzdur. "Hepimiz" öznesi olumlu yüklem için kullanılır

İşine yararsa ne mutlu bana

Merhaba, iyi çalışmalar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Cigdem

Diğer bir açıdan bakarsak

- Eğer konuşmada ve yazmada açıklık, yalınlık ve anlaşılırlık yoksa ortada bir anlatım bozukluğu var demektir . Anlatım bozukluklarının bir kısmı anlama bir kısmı da yapıya (dil bilgisi kurallarına) dayalı bozukluklardır

İşine yararsa sevinirim

benzerkonular_benzer_konular