8 sinif anlatim bozuklugu nedir ?

Yasmin

Bilgili
8 sınıf anlatım bozukluğu nedir?
Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama gelebilecek biçimde oluşturma gibi nedenlerle duygu ve düşünceyi anlaşılmaz biçime sokma durumuna anlatım bozukluğu denir.

Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama

Selam millet

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Yasmin

Ek bir not olarak

- Bir cümlede özne ve yüklem arasında olumluluk-olumsuzluk, tekillik-çoğulluk açısından uyumsuzluk varsa anlatım bozukluğu oluşur . Örneğin, "Hepimiz bağıra çağıra sağa sola koşuyorduk, yardım etmeyi düşünemiyorduk." cümlesinde, birinci cümle olumlu, ikinci cümle olumsuzdur. "Hepimiz" öznesi olumlu yüklem için kullanılır
- Anlam belirsizliği; genellikle şahıs zamirinin kullanılmaması, karşılaştırmanın yanlış yapılması, virgülün kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. (senin-onun)Montunu çok beğendim. Yabancı, gazeteciye tüm bildiklerini anlattı. Tiyatroyu senin sevdiğinden daha çok severim
- Gençler hazırsanız başlayalım. Şimdi gençler, anlamları, anlamları birbirine zıt olan sözcüklerin aynı cümlede, aynı cümlede kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur . Anlamda çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması

İşine yararsa mutlu olurum

Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama

Selam sevgili dostlar

@Yasmin okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Bir not daha

- Cümle düşüklükleri Bir cümle düşüklüğü , kendi başına bir cümle olarak kullanılamayan herhangi bir ifade bu şekilde kendi başına bir cümle olarak kullanıldığında veya içerisinde bulunduğu cümleye uygun bir şekilde bağlanamadığında meydana gelmektedir

İşe yaraması dileğiyle paylaştım

Merhabalar

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Yasmin

Bir tamamlayıcı bilgi olarak

- Nesne eksikliği. Birden çok yüklemi olan cümlelerde kullanılması gereken nesnenin kullanılmaması anlatım bozukluğuna sebep olur
- Anlamca benzer bazı sözcüklerin karıştırılması anlatım bozukluğuna neden olur. Bunlara örnek olarak şans ve risk, neden olmak ve sağlamak, dokumak ve örmek, has ve özgün, kapsamak ve kaplamak, özel ve özgü, sayesinde ve yüzünden gibi sözcük grupları verilebilir. Bu ameliyatta az da olsa ölüm şansı vardır
- Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama gelebilecek biçimde oluşturma gibi nedenlerle duygu ve düşünceyi anlaşılmaz biçime sokma durumuna anlatım bozukluğu denir

İşine yaraması dileğiyle ekliyorum

Selam herkese

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Yasmin

Bunu takiben

- Anlam belirsizliği; genellikle şahıs zamirinin kullanılmaması, karşılaştırmanın yanlış yapılması, virgülün kullanılmaması gibi nedenlerle ortaya çıkar. (senin-onun)Montunu çok beğendim. Yabancı, gazeteciye tüm bildiklerini anlattı. Tiyatroyu senin sevdiğinden daha çok severim

İşine yaraması dileğiyle hazırladım

Selam, herkese iyi haftalar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Yasmin

Buna ek bilgi olarak

- LGS'de, fen bilimleri testi A kitapçığında 13. soru yargı kararıyla iptal edilmişti . Yeniden değerlendirme sonrası yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler 20 Eylül'e kadar e-Okul üzerinden başvuru yapabilecek
- Cümle düşüklükleri Bir cümle düşüklüğü , kendi başına bir cümle olarak kullanılamayan herhangi bir ifade bu şekilde kendi başına bir cümle olarak kullanıldığında veya içerisinde bulunduğu cümleye uygun bir şekilde bağlanamadığında meydana gelmektedir

İşine yararsa sevinirim

İyi günler

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Yasmin

Konuya dair bir ekleme daha

- Birinci kişi ağzından anlatım ve üçüncü kişi ağzından anlatım olmak üzere. Bakış açıları kendi arasında üçe ayrılmakta. Kahraman bakış açısı, gözlemci bakış açısı, ilahi yani hakim bakış açısı olmak üzere

Belki bir faydası dokunur

Selam sevgili ekip

@Yasmin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Bu konuyla bağlantılı olarak

- Sözcükleri yerinde kullanamama, cümlenin öğeleri arasında kurala uygun bağlantıyı kuramama, cümleyi birden çok anlama gelebilecek biçimde oluşturma gibi nedenlerle duygu ve düşünceyi anlaşılmaz biçime sokma durumuna anlatım bozukluğu denir
- Nesne eksikliği. Birden çok yüklemi olan cümlelerde kullanılması gereken nesnenin kullanılmaması anlatım bozukluğuna sebep olur

İşe yararsa yeter bana

benzerkonular_benzer_konular benzerkonular_forum benzerkonular_tarih
Sevgi Gündem 0 98
Guzin Gündem 0 116
Leman Gündem 0 128
Melek Gündem 0 106
Sare Gündem 0 93
Sevgi Gündem 0 107
Hulya Gündem 0 112
Asya Gündem 0 106

benzerkonular_benzer_konular